maandag 19 mei 2014

De cirkel is rond...

De laatste dagen in Eversdal laerskool waren voor mij zeer rustig. Mijn lessen en project waren afgerond dus ik installeerde me in de leraarskamer. Daar werkte ik aan mijn portfolio en andere taken.

Vrijdag werd in de school het 'speseryenprojek' opgestart met een leuke show! Bij het speseryenprojek is het de bedoeling dat de leerlingen zoveel mogelijk kruiden verkopen en zo geld inzamelen voor de school. De leerlingen worden gemotiveerd met mooie prijzen: de leerling die het meeste specerijen verkoopt, krijgt een Ipad! Daarnaast is er ook een gsm, een pizzaparty en nog veel meer te winnen. Een leerkracht legde me uit dat zonder de prijzen de leerlingen veel minder verkopen. Geld brengt nog meer geld op dus!
Tijdens de show werd er een quiz georganiseerd. Mnr. Arangies (de directeur) en een andere leerkracht zaten in het ene team en het andere team bestond uit de winnares van masterchef S-A! De show was grappig (voor de kinderen althans) en de leerkrachten leefde zich enorm in!
Als extra motivatie mogen de leerlingen op de dag dat de resultaten bekend gemaakt worden in hun gewone kleren naar school kom, dit werd met groot gejuich onthaald!


Het schoolkoor
De meisjes van 7A3 tijdens de show
 
De twee quizteams
Afscheid nemen van de klas en de leerkrachten was minder emotioneel dan in Klapmuts. Toch zal ik de jongens en meisjes van 7A3 niet vergeten en ook mnr. Jacobus zal ik me blijven herinneren.

Vrijdagavond gingen we eten in 'Mama Africa' in Kaapstad. Deze laatste avond met ons gastgezin was zeer geslaagd! Het eten was lekker en het Afrikaanse groepje dat kwam optreden zorgde voor de juiste sfeer. De bandleden waren allemaal voormalige inwoners van een township, door muziek te spelen willen ze hun brood op een eerlijke en respectvolle manier verdienen. Mooi om te zien!

Gisteren - zaterdag - stapten Leentje en Melissa op het vliegtuig richting Brussel en verhuisden Chiméne, Angelique, Tom en ik naar Wellington. Kris en Lize - mijn eerste gastouders - verwelkomden ons met open armen. Nu is de cirkel rond, ik eindig mijn avontuur waar het begon...

De laatste week in Zuid-Afrika is ingegaan en het einde komt nabij. Ik kijk er enorm naar uit om terug naar België te gaan maar ik zal de mensen, de omgeving, de sfeer en de warmte in Zuid-Afrika missen! Dit was dé ervaring van mijn leven, ik zou het zo opnieuw doen!

dinsdag 13 mei 2014

Wat sal ek 7A3 mis!

De voorbije twee dagen werkten de leerlingen van 7A3 aan hun gedicht en poster. Ik ben zeer tevreden over de resultaten. Een gedicht schrijven is niet gemakkelijk voor vele leerlingen, maar door mijn stappenplan 'hoe skryf ons 'n gedig?' slaagden de meeste groepjes er in om een leuk en origineel gedicht te schrijven.

Tijdens het maken van de poster werkten de leerlingen zeer enthousiast. Glitters, stempels, stickers, papier en lijm vloog in het rond!
Hieronder de eindresultaten van klas 7A3!


Ik kijk zeer tevreden en voldaan terug op de uitvoering van mijn project in beide scholen. Het idee om mijn project twee keer uit te voeren, was een zeer goed plan. De eindresultaten geven een goed beeld weer van het niveau, de creativiteit en de leerlingen van beide scholen.
De volgende uitdaging is om dit hele project te vertalen naar een verzorgd en duidelijk WP (eindwerk).

De skypesessie van vrijdag was trouwens niet zonder romantische gevolgen, een meisje uit 7A3 kwam me vandaag de naam van één van de jongens uit 3IW vragen. Ook vroeg ze of ze hem een briefje mocht schijven. Wie ben ik om intercontinentale liefde tegen te houden? Een lief briefje zal met mij meereizen naar België!

Deze dag bezorgde me een grote glimlach en een goed gevoel. Op het einde van mijn laatste projectles bedankte mnr. Jakobus me voor mijn inbreng en mijn vernieuwende aanpak en kreeg ik een applaus van alle leerlingen!
Hoewel ik de komende dagen niet meer moet lesgeven in 7A3 zal ik zeker nog eens langsgaan in deze klas!

De stage in Eversdal laerskool loopt ondertussen op zijn einde en ik begin stiekem al een beetje af te tellen naar mijn terugkeer naar België. Maar eerst ga ik nog tien dagen genieten van mijn Afrikaanse avontuur!

Vlijtig aan het werk!

vrijdag 9 mei 2014

7A3 (Z-A) maakt kennis met 3IW (BEL)

Jongens en meisjes die 10000 km uit elkaar wonen, maakten vandaag kennis met elkaar door het technologisch wonder dat skype heet!
De leerlingen van 7A3 hadden vragen die betrekking hadden op hun onderwerp voorbereid en konden deze zelf stellen aan de leerlingen van 3IW.
Dankzij de hulp van de ICT-coördinator van 'Eversdal laerskool' en 'GTI Beveren' konden de leerlingen een volledig uur met elkaar praten. Ondanks de taalbarrière konden de leerlingen elkaar meestal goed verstaan en wanneer het echt niet lukte speelde ik even tolk. 
Ik ben zeer blij dat de leerlingen van 7A3 info over België hebben verzameld door rechtstreeks vragen te stellen aan jonge Belgen, dit maakt het verloop van mijn project dubbel zo boeiend! 

Natuurlijk hadden de leerlingen ook extra vragen voor elkaar. Zou wilden de Zuid-Afrikaanse meisjes weten wat 3IW vond van Justin Bieber en 1D. Een gemeenschappelijke reactie ("Nee!") van de jongens van beide landen was een duidelijk antwoord!

Het taalverschil zorgde ook wel voor een grappig moment. Zo beantwoorde 3IW de vraag 'Watter is julle nasionale fish?" met "Frietjes.". Zij hadden namelijk 'dish' in plaats van 'fish' begrepen.  

Dankzij de enthousiaste medewerking van mvr. Engels en mnr. Jakobus wordt mijn project in Eversdal een echt succesverhaal!
Hieronder kan je enkele foto's bekijken die genomen zijn door leerlingen. 

Leuk detail, de volledige skype-sessie werd gefilmd door de Segje, de ICT-Coördinator! 



  

woensdag 7 mei 2014

Verkiezingen in Zuid-Afrika

Maandag begon de nieuwe schoolweek. De vakantie zat nog een beetje in mijn lichaam maar met goede moed en een leuke planning vertrok ik naar school.
Vandaag zou ik kennismaken met mijn nieuwe klas, 7A3. Graad 7 is vergelijkbaar met het eerste middelbaar in België. Het eerste lesuur mocht ik direct beginnen met mijn project.
Het verloop van mijn project in Eversdal is vergelijkbaar met mijn aanpak in Klapmuts. Eerst verduidelijkte ik de bedoeling van mijn project, daarna brainstormden we klassikaal over België.
De leerlingen dachten vooral aan chocolade en sneeuw. Dat is al zeker juist!
Daarnaast dachten ze ook dat er ijsberen en wolven in ons land ronddwaalden. Wat een fantasie hebben deze jongeren, ik maakte hun snel duidelijk dat de dieren zich voornamelijk beperken tot een wild konijn en een occasionele vos.
Ik verdeelde de leerlingen in groepjes (4-6 leerlingen per groep) en gaf elke groep een thema.
De thema's zijn dezelfde als die in Klapmuts: eten in België, school in België, vrije tijd in België, dieren in België en muziek in België. Eerst schrijven de leerlingen op het blad wat ze al weten over dit onderwerp, daarna bedenken ze nog enkele vragen voor de Belgische studenten.

Links boven: 7A3 in actie - Links onder: Brainstormen
Rechts boven: Mnr. Jakobus - Rechts onder: Eversdal laerskool
Ik was blij te zien dat de leerlingen van 7A3 vol enthousiasme begonnen aan hun opdracht. Ze zijn zeer geïnteresseerd in België en kijken uit naar de skype-sessie van vrijdag.
Tijdens dat skypegesprek zullen de Zuid-Afrikaanse leerlingen al hun vragen kunnen afvuren op de Belgische leerlingen van 3IW.
Gelukkig zijn mijn mentoren in België, mvr. Engels en mvr. Boogmans, en mnr. Jakobus ook zeer enthousiast over deze nakende ontmoeting en helpen ze mij enorm goed om dit mogelijk te maken!

Dinsdag was een iets kalmere dag. De planning is weer tegen ons, de leerlingen hadden deze dag grote toetsen, dit had natuurlijk een invloed op hun dagplanning waardoor ik geen les kon overnemen. Ik heb dan maar geobserveerd tijdens de computerles. Tijdens die les kreeg ik ook mijn onderwerp voor mijn eerste les donderdag.
Zoals ik enkele blogsberichten eerder al uitlegde, bestaat het vak 'sosiale wetenskappen' uit aardrijkskunde en geschiedenis. Elke leerkracht verdeelt de uren hoe hij het wil. Toeval of niet, de lessen aardrijkskunde waren net afgerond en mnr. Jakobus vroeg of ik geschiedenis wilde geven. Hoewel dit geen onderwijsvak van mij is, sta ik altijd open voor nieuwe ervaringen en nam ik het aanbod dankbaar aan.
Mijn eerst lesonderwerp: 'Wes-Afrika voor die Europese slawehandel'. Dit onderwerp dwaalt al enkele jaren ergens in mijn achterhoofd rond, dat wordt een mentale graafsessie naar de lessen geschiedenis in het middelbaar.

Klas 7A3
Gisteren - woensdag - stonden de verkiezingen gepland. In België worden de verkiezingen georganiseerd op een zondag om zo geen werkdag te verliezen. In Zuid-Afrika vallen de verkiezingen steevast midden in de week en krijgen bijna alle inwoners een vakantiedag.
De stemdag begint om 7 uur 's morgens en eindigt om 9 uur 's avonds, dit om lange wachtrijen te vermijden.
Tom en ik vergezelde Carin wanneer zij haar stem ging uitbrengen. Het stembureau ziet er ongeveer hetzelfde uit dan in België. Een grote zaal van de nabijgelegen school wordt omgetoverd tot stembureau, je meldt je aan met je identiteitskaart en brengt je stem uit. De Zuid-Afrikanen stemde gisteren op provinciaal en nationaal niveau. Toch moeten ze maar 1 keer stemmen, hun stem voor de provincie geldt ook als stem voor de nationale regering.
Ik besloot gisteren een 'courant' (=krant) te kopen en ook de volgende dagen zal ik dit doen. Op die manier wil ik deze verkiezingen proberen volgen. Ik wil ook benadrukken dat dit historische verkiezingen zijn. In 1994 werden de eerste democratische verkiezingen georganiseerd en won Mandela. Nu, in 2014, zijn het de eerste keer verkiezingen na zijn dood. Vele inwoners van de West-Kaap hopen op verandering.

Carin op weg naar het stembureau, twee nieuwsgierige Belgen in haar kielzog!
Deze ochtend - donderdag - hoorden we de eerste uitslagen via de radio. Het duurt hier enkele dagen om alle stemmen te tellen, tot op dit moment is in elke provincie ongeveer één vierde van de stemmen geteld.
Er is een duidelijk verschil te zien in het stemgedrag van de West-Kaap en de rest van het land. In de West-Kaap heerst een merkbare overmacht van de DA, de democratische partij, maar in de rest van het land overheerst het ANC. Tot groot ongenoegen van de West-Kaapse inwoners zal Zuma herverkozen worden tot president, zij vinden Zuma namelijk niet geschikt als president van een ontwikkeld land.


Straks geef ik mijn eerste les 'sosiale wetenskappen' aan 7A3. Een les geschiedenis zal nooit meer hetzelfde zijn!

zondag 4 mei 2014

Roadtrip: Mama en Michel

De voorbije week hadden we opnieuw een week vakantie. Mama en Michel verrasten mij enkele weken geleden met een leuk mailtje waarin stond dat ze hadden beslist om toch langs te komen! Omdat mijn vorige roadtrip ons naar vele mooie plaatsjes had gebracht, besloot ik om dezelfde tocht ongeveer over te doen.

Dag 1: Kaapstad

Nadat Tom, Leentje en ik mama en Michel hadden opgewacht op de luchthaven gingen we de auto ophalen. We reden naar Kaapstad en verkenden de stad en omgeving met de city-sightseeingbus. We stopten op Green Market Square, Hout Bay en Camps Bay. Mama en Michel waren nog een beetje moe van de lange vlucht dus besloten we na een lekkere maaltijd onder de wol te kruipen.

Dag 2: Kaapstad

We namen de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Omdat het een lekker warme dag was, waren wij niet de enigen die in de rij stonden voor een kaartje. Na enige tijd te wachten, konden we met het karretje duizend meter stijgen naar de top van de berg. Het uitzicht was adembenemend. We hadden een schitterend uitzicht over de stad en Signal Hill. Signall Hill was trouwens onze volgende bestemming. Michel had mij gevraagd om iets te doen wat hij normaal niet zou durven doen. Daarom had ik een afspraak gemaakt om te gaan paragliden! Op de top van Singall Hill was het zeer druk. Na een uurtje wachten was het onze beurt. Het vliegen was heel leuk maar vooral het dalen was een hele ervaring. Michel en zijn begeleider maakten enkele loopings in de lucht alvorens te dalen. 



’s Avonds zochten we een leuke plaats om te gaan eten en die vonden we ook! Mooie muziek weerklonk vanaf een terras van een Afrikaans restaurant. Onze keuze was dus snel gemaakt! In dit gezellig restaurant werden enkel traditionele Afrikaanse gerechten opgediend. Dit betekende ook dat we aten met onze handen. Michel en ik deelden een vleesschotel. Het eten was lekker pikant en helemaal anders dan anders! Een leuke ervaring!
Aan het restaurant grensde een overdekt marktje. Dit zou onze eerste stop voor de volgende dag worden.



Dag 3: Cape Point

We vertrokken vroeg richting de overdekte markt. Naast enkele souvenirtjes kocht Michel ook een djembé. We hadden met Tom en de meisjes aan Boulders Beach afgesproken. Wanneer hun ietwat groot uitgevallen busje geparkeerd stond, bezochten we de pinguïns. Door de grote drukte was het niet altijd gemakkelijk om de pinguïns te spotten.
Na een welverdiend middagmaal reden we richting het natuurpark van de Kaap. Onderweg konden we genieten van mooie uitzichten.
’s Avonds reden we naar Franschhoek en hadden we nog een zeer gezellige avond met z’n allen. Slechts één pompoen overleefde de nacht niet…




Dag 4: Paarl en Wellington

Mist en regen overheerste deze dag. Maar dat stopte ons niet om enkele leuke plaatsen te bezoeken. We bezochten het Taalmonument in Paarl. Normaal zie je het monument oprijzen wanneer je de stad binnenrijdt maar door de hevige mist was het zeer moeilijk om het monument te bekijken, zelfs wanneer we dichtbij stonden. Als volleerde gids verduidelijkte ik de geschiedenis en ontwikkeling van de Afrikaanse taal. 

Zuid-Afrika is namelijk één van de weinige Afrikaanse landen dat niet veroverd werd door Westerlingen omwille van zijn aanwezige grondstoffen. Toen de Nederlanders rond de Kaap, richting India voeren, hadden ze een tussenstation nodig waar ze vers eten konden inslaan. Dit was de reden dat het aantal Nederlanders dat aan de Kaap kwam wonen steeds toenam. De Nederlanders werkten in relatieve harmonie samen met de bevolking van de Kaap. Natuurlijk evolueerde dit naar een overheersing van de Nederlanders over de lokale bevolking. De Nederlanders leerden hun taal aan de inwoners. Omdat deze taal te moeilijk was, maakten de lokale bevolking ze eenvoudiger. Naast de Nederlandse invloed onderging de Afrikaanse taal ook grote invloed van de Maleisische taal. Wanneer de Engelsen Zuid-Afrika veroverden gingen de Zuid-Afrikanen ook Engelse woorden gebruiken. 
De volledige geschiedenis is natuurlijk veel gecompliceerder maar zou krijgen jullie toch een beeld over de ontwikkeling van de Afrikaanse taal.

Daarna reden we naar de toeristische dienst van Paarl om een overdekte activiteit te zoeken. Michel wou graag tijdens onze reis veel dieren spotten en dus besloten we naar een dichtbijgelegen serpentarium te rijden. Daar waren we de enige bezoekers en kregen we een privérondleiding van een zeer enthousiaste en vriendelijke vrouw. Bij elke kooi gaf ze uitleg over de slang die in de kooi woonde. Vooral tussen de grote slangen voelde ik mij niet helemaal op mijn gemak. Als aandenken kregen we een slangenvel mee.
Sophie had ons aangeraden om langs te gaan bij het gastgezin waar zij twee jaar geleden verbleef. Elra verwelkomde ons zoals enkel Zuid-Afrikanen dit kunnen. We dronken een tas thee en maakten kennis met deze lieve vrouw. We sliepen in een klein appartementje. Omdat er ook een keuken in het appartement was, beslisten we om zelf eten te maken. Eén van de dingen die ik mis, was de lekkere spaghetti van mama. Ik was dus extra gelukkig met ons avondeten!
Elra nodigde ons – alle Belgische studenten – ook uit om tijdens onze laatste week in Wellington eens te komen eten, dat zal een boeiende avond worden!




Dag 5: Mosselbay + Garden route game lodge

Wanneer je in Zuid-Afrika op vakantie komt, moet je natuurlijk een safaripark bezoeken. De ouders van Ruth en Sien waren zeer tevreden over hun safaripark en dus besliste ik om naar hetzelfde safaripark te gaan.
Tijdens onze tocht zagen we heel veel dieren van dichtbij dus dit was zeker geslaagd! Ik denk dat de foto’s voor zichzelf spreken.





Dag 6: Birds of Eden + Monkeyworld

Tijdens mijn vorige roadtrip vond ik onze uitstap naar Birds of Eden en Monkeyworld zeer leuk en dus nam ik Michel en mama er ook mee naartoe.
Omdat ik deze parken al heb besproken tijdens de blog van mijn vorige vakantie, volgen hier enkel foto’s.




Dag 7: Robberg Nature reserve + Oudtshoorn

Robberg Nature reserve is een klein natuurpark waar je rustig kan wandelen. We wandelden langs de kliffen waar we de robben hoorden en liepen naar beneden over een zandhelling. Het was zeer warm en niemand had eraan gedacht om water mee te nemen. Een eenzame appel dat we uit onze rugzak visten, bracht het nodige vocht. Dit was tijdens de vorige roadtrip een echte topper voor mij en ik ben blij dat ik deze mooie wandeling heb kunnen doen met mama en Michel.

’s Middags reden we naar Oudtshoorn. Daar bezochten we een struisvogelboerderij. We kregen een rondleiding en veel interessante uitleg over de geschiedenis van de struisvogelteelt in Zuid-Afrika. Deze kende een grote bloei in de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Vooral de mooie veren waren een kostbaar goed. Deze verkochten de boeren aan de Europese elite. De boeren die struisvogels teelden konden zich hierdoor mooie huizen en auto’s veroorloven. WOI en slecht management zorgden ervoor dat de verkoop van veren in elkaar stortte. Vandaag verdienen de struisvogeltelers hun brood met de verkoop van struisvogelleer (60%), vlees en veren (klein aandeel). Van één struisvogelei kan je je trouwens een omelet maken voor 12 personen!
Een bezoek aan de struisvogelboerderij is niet compleet zonder een ‘nekmassage’ en een ritje op de struisvogels. 


De begeleiders doen een kap over de kop van de struisvogel zodat die even het noorden kwijt is en ze hem kalm kunnen houden. Dan neem je plaats op de rug van de struisvogel en grijp je de vleugels vast. Wanneer ze de kap verwijderen, loop de struisvogel als een chaoot rond, heel grappig allemaal. De jockey gaf ook een demonstratie over hoe je de struisvogel stuurt. Door de lange nek te buigen naar links of rechts stuur je de vogel in de juiste richting.



Dag 8: Route 62

Een lange autorit van 4 uur stond vandaag op het programma. Langs route 62 rij je via bergpassen en uitgestrekte velden richting Wellington. We stopten in Ronnies sex shop. Het legendarische café waar de bh’s deel uitmaken van de inrichting. Michel vereeuwigde zijn naam op de muur van de wc’s, zoals het gewoonte is in de leuke café.
’s Avonds verwelkomde Charlene en Steven ons bij hun huis. Mama en Michel konden nu ook kennis maken met de beroemde Zuid-Afrikaanse braai.  Charlene en Steven waren ook zo vriendelijk om ons een slaapplaats aan te bieden zodat we niet meer in het donker naar een nabijgelegen stad moesten rijden.
Onze vakantieweek was zeer geslaagd en ik vind het heel leuk dat ik mama en Michel heb kunnen laten kennismaken met dit prachtige land en zijn inwoners.

Volgende week gaan Tom en ik terug naar Eversdal laerskool om les te geven. Daarnaast zal ik ook kunnen skypen met 3IW. Ik ben zeer blij dat ik hen kan laten kennismaken met mijn Zuid-Afrikaanse leerlingen. Op deze manier leren ze een land in het Zuiden kennen op compleet nieuwe manier.